Herfstaster of paarse aster

De Herfstaster is een makkelijke vaste plant voor in de border. De Herfsaster heeft kleine paarse bloemen die op kleine margrieten lijken. De planten kunnen flink groot worden en bloeien in het najaar rijk en vol. Dit hangt ook van de soort af want je kunt ook kleine plantjes krijgen.

In dit artikel over de herfstaster informatie over de standplaats, bodem, grondsoort, plantvoorschriften en overige kenmerken van dit vrolijke najaarsbloeiertje.

Kenmerken van de Aster of Herfstaster:

Vaste plant
Standplaats licht: Zon/halfschaduw
Bodem: Vochtig/doorlatend
Grondsoort: humusrijk of compost verrijkte arme grond
Bloemkleur: Lichtpaars/roze/purper
Bloei: Augustus/oktober
Winterhard: Ja
Hoogte: 100cm tot 120cm
Breedte: 60 – 80 cm
Aantrekkelijk voor vlinders en hommels

Algemene informatie:
Asters zijn vrolijke bloempjes en ze trekken veel vlinders en hommels. Er bestaan wel 600 soorten asters met grote onderlinge verschillen. Er is een grote diversiteit aan kleuren, hoewel geel zeldzaam voorkomt. De groeihoogte varieert van vijfentwintig centimeter tot wel twee meter en de bloeitijden lopen van mei tot oktober. Er is een onderverdeling die gebaseerd is op de bloeitijd. We kennen daarmee voorjaars-, zomer- en herfstasters.

Ik beschrijf hier de Aster novae-angliae “Marina Wolkonsky” (purper-kleurig)

thumbs aster-herfstaster

Planten:
De herfstaster plant je in het voorjaar op een onderlinge afstand van zo’n 60cm op een plek waar ze een beetje de ruimte hebben. Dus niet tussen struiken of onder of naast dicht struikgewas. gedraineerde grond die liefst met compost verrijkt is. De grond mag nooit uitdrogen . Past goed achteraan in de border.

Bemesting:
spaarzaam mesten. In de zomer wat compost of beendermeel. Aan het einde van het jaar rondom de plant compost en aan het begin van de zomer rondom oude planten ook compost of algemene tuinmestkorrels.

Onderhoud:
Let op: tijdens de bloei kan een hele tak lelijk worden. Verwijder die dan helemaal en schroom niet om hem tot vlak boven de grond af te snijden. Laat in de winter de plant gewoon staan en snij hem pas in het voorjaar helemaal af.

Om de plant lager te houden of breder uit te laten groeien snoei je hem vroeg in het groeiseizoen terug voor de takken langer zijn dan 20cm. Eventueel kun je dat nogmaals doen aan het begin van de zomer.
De herfstaster kan groot worden dus let op of hij extra steun nodig heeft. Schroom niet om het flink te ondersteunen door er een paar stevige bamboestokken langs te steken want hij word er later alleen maar mooier van.

Deadheading (het verwijderen van uitgebloeide bloemen) kan de bloeitijd aanzienlijk vergroten.

Vermeerderen:
Scheuren doe je als de plant in zijn nabloei is maar nog niet is uitgebloeid. Haal de pol er helemaal uit en gebruik de buitenste ring van de pol. Je kunt de nieuwe pollen ook in potten of bakken opkweken en ze lekker verwennen. Laat de nieuwe planten nooit uitdrogen.

Als de plant te groot word kun je hem makkelijk scheuren en weer opkweken tot een mooie grote plant. Verplanten met extra compost in humusrijke grond. Scheuren doe je in principe om de 3 jaar maar het kan ook eerder als ze erg groot worden. In mijn tuin was hij binnen twee jaar groot als een struik.

Taxonomische indeling:

aster herfstaster (3)

Rijk: Plantae (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen
Clade: ‘nieuwe’ Tweezaadlobbigen
Clade: Campanuliden
Orde: Asterales
Familie: Asteraceae (Composietenfamilie)
Onderfamilie: Asteroideae
Geslachtengroep: Astereae
Geslacht: Aster
Getoonde Soort: herfstaster

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door