De Aronskelk is een plant die inheems in Nederland voorkomt maar officieel een stinseplant is. Hij is voor de tuin aantrekkelijk vanwege het fraaie blad, de schaduwrijke standplaats en de oranje vruchten die opvallend aanwezig zijn. Wat niet veel mensen weten is dat het geslacht Arum ook het ons zo bekende kroos omvat, dat kleine groene plantje in sloten en vijvers.
Er zijn ook Aronskelk- knollen. Dit is de Zantedeschia of Calla-lelie die kleurig bloeit met bekervormige bloemen. Daar heb ik een apart hoofdstuk over geschreven dat u hier kunt lezen. Officieel is de Calla trouwens de Slangenwortel, de watervariant van de Aronskelk.

Er zijn 2 inheemste soorten die voor de Nederlandse tuin relevant zijn: de Italiaanse- en de Gevlekte Aronskelk. Voornaamste verschil is de tekening op het blad. De Italiaanse variant van de is het meest populair vanwege de witte nerven of aders die over heb blad lopen. Ik heb de gevlekte variant veel in Limburg gezien maar ook in Frankrijk.
Aronskelk of Arum
Kenmerken:
Standplaats: schaduw of halfschaduw, onder bomen en struiken
Grondsoort: Los en korrelig, humusrijk, zandig, neutraal tot kalkrijk
Bodem: los, luchtig, matig vochtig tot droog, matig voedselrijk (bosgrond, bosrand)
Bloeiperiode: Mei / Juni (bloeiwijze is te verwaarlozen)
Vruchtperiode: Vanaf juli zijn de fel oranje vruchtjes zichtbaar.
Hoogte: 20 tot 30cm
Bloeikleur: onopvallend wit
Zaadkleur: Oranje (opvallend)
Vocht: matig droog tot vochtig
Italiaanse Arons kelk: Arum Italicum
Gevlekte Arons kelk: Arum Maculatum
Biotoop:
Bodem: Licht tot matig beschaduwde plaatsen op matig droge tot vochtige, matig voedselrijke tot voedselrijke, neutrale tot kalkrijke grond met een luchtige en kruimelige, goed verterende humuslaag (mergel, löss, leem, zavel, lichte klei, rivierzand, rivierklei, duinzand, met aangevoerd materiaal vermengde zeeklei).
Groeiplaatsen: Bossen zoals loofbossen, vooral in eiken-haagbeuken- en beukenbossen, greppelkanten en langs bospaden, heggen, struikgewas, langs holle wegen, spoorwegen, begraafplaatsen, kasteeltuinen, en parken.

Deze plant is populair in tuinen waarin vooral met groene accenten word gewerkt en de oranje vruchtzetting als welkom kleuraccent word gezien. Het is geen uitbundige bloeier, integendeel, de bloeiwijze is te verwaarlozen. Je hebt deze plant voor het mooie blad en de fel oranje bessen die als een kaars omhoogsteken boven het groene blad.
Grondsoort en standplaats:
Deze plant eist dus wel de juiste grond. Bewerkt de grond voor deze plant met potgrond, zand en gemalen bladafval. Ik gooi elk najaar veel blad in de tuin en werk dat op specifieke plaatsen door de grond. Die krijgt daardoor plaatselijk een luchtige en zandig karakter.
Je kunt (als je de plaats hebt) ook zelf bladafval verzamelen en dat laten verrotten en tot fijne pulp maken met behulp van grond. Ook goeie kwaliteit compost bevat veel humusrijke bestanddelen.
Deze twee varianten van de Aronskelk houden van schaduw en je vind ze in hoge bermen en onder struiken. Ik zag ze vooral in Limburg lang weggetjes die in de velden liggen verzonken onder de bomen en struiken. Je kunt ze in de tuin goed combineren met varens.
Vermeerderen:
Van de wortelstok of knol kunnen stukjes met een oog of uitloper worden afgesneden. Na het afsnijden kun je de stukjes oppotten in een ruime bloempot. In het begin weinig water geven tot het blad boven de grond komt, dan kun je meer water gaan geven.
Maar de Aronskelk is ook prima te zaaien. Je kunt de bessen drogen en uitzaaien. Maar je kunt ook zaad kopen. Gebruik zaai- en stekgrond en hou de aarde vochtig maar nooit nat tot het plantje duidelijk blad heeft gemaakt.
Rijk: Plantae (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen
Clade: Eenzaadlobbigen
Orde: Alismatales
Familie: Araceae (Aronskelkfamilie)
Geslacht: Arum (Aronskelk)

Aronskelk als binnenplant
De Aronskelk is ook een bekende binnenplant. De binnenplant vereist een andere verzorging dus die laat ik buiten beschouwing.
Soort: Arum maculatum
Soort: Arum Italicum
Bronnen:
Wikipedia en wildeplanten.nl
Geef een reactie