Armeria Rubra of Engels gras

In dit artikel over Armeria Rubra of Engels gras informatie over de standplaats, grondsoort, bodem en vermeerderen van dit feitelijke rotsplantje. Maar het is natuurlijk een grassoort die het goed doet op stenige en zandige ondergrond. Engels gras bloeit in het voorjaar met fraaie roze bloemen die hoog boven het polletje uitkomen.

Kenmerken van Engels gras of Armeri Rubra
Standplaats: Zonnig, rotstuin (de kleine varianten)
Grondsoort: zandige, vochtige grond
Bodem: Doorlatend met grind/zand/gruis, vochtig
Bloeiperiode: Mei, Juni
Bloemkleur: van wit tot donkerroze, lila
Hoogte tot: 10 tot 30 cm
Meerjarige plant
Winterhard: Ja
Bijzonderheden: Grasachtige bodembedekker, kunnen goed tegen een winderige plek.

armeria rubra bloeiwijze
Engels gras of Armeria rubra

Algemene informatie:
Armeria Rubra is een bijzondere plant met fraaie bloemen. Hij word in het Nederlands Engels Gras of Strandkruid genoemd. De soort staat op de rode lijst van Nederlandse planten als vrij zeldzaam en sterk afgenomen. In Nederland komt de plant voornamelijk voor in de Slufter op Texel.

Ze komen van origine voor in berggebieden en aan de kust. Het is dan ook een plantje waarvan met name de maritieme varianten tegen zilte grond kunnen. Dit is dus een plantje dat uitstekend geschikt is voor tuinen in Duin- en kustgebieden.

De plant komt voor op hoge, zandige kwelders, in brakke graslanden en langs zeedijken. Ook komt de plant voor op droge, zandige grond. Doordat het een zoutminnende plant is, groeit hij soms veelvuldig langs wegen die in de winter flink worden gepekeld.

Standplaats:
Armeria houd van een zonnige plek en waterdoorlatende grond. Vandaar dat je dit plantje veel in rotstuinen vind. Ook in muren die bijvoorbeeld van patioblokken zijn gemaakt en andere vormen van gestapelde tuinmuren doen deze planten het uitstekend.

Vaak word Armeria gecombineerd met heide. Vooral in plantenbakken vormen ze dan een fraaie combinatie.

armeria rubra
Engels gras of Armeria Rubra

De meeste varianten houden niet van teveel vocht in de winter, vandaar het feit dat ze vaak in rotstuinen staan. De waterdoorlaatbaarheid van de grond, zeker in de winter, is dus een vereiste voor de continuiteit van dit plantje.

De plant komt het beste tot zijn recht als hij groepsgewijs word geplant. Hij vormt dan stevige zoden die later weer gescheurd kunnen worden.

De bladeren zijn grasachtig maar het is nadrukkelijk geen gras. Feitelijk zijn de bladeren naaldvormig of lijnvormig. Het blad kan verkleuren naar rood/bruin. Dit is een fraai kleuraccent zeker indien er meerdere planten bijeen staan. De kleur blijft in de winter gelijk en de plant is prima winterhard.

De plant heeft bolvormige roze of witte bloemen. Het is een delicaat bloemetje maar heeft een taaie en stevige steel waardoor het robuust is en een ware overlever.

engels gras

Grondsoort:
Armeria’s kunnen vanaf mei worden geplant. Heb je rijke, humusrijke en/of kleiachtige grond maak dan een ruim gat en meng gruis, grind en zand en wat leem om een voor Armeria geschikte grondsoort te mengen. De grond moet goed waterdoorlatend zijn en voldoende drainage hebben.

Vermeerderen:
De zoden kunnen uitstekend gescheurd worden waarbij houtige delen (vooral in de kern van de zoden) verwijderd dienen te worden.

Soorten:
Armeria maritima (Engels gras, zeer smalle bladeren, 5 tot 30 cm)
Düsseldorfer Stolz (felroze bloemen, hoge soort, 20cm)
Frühlingszauber (karmijnroze bloemen, lage soort)
Lilaroze bloeit Schóne von Fellbach (lila-roze)
Armeria juniperifolia (5 cm hoog, kleine zoden of kussentjes, naaldachtig lover)
Ameriia Rubra (roze bloeiend, roodbruin lover, kleine zoden of kussentjes)
Bevan’s Variety (net als Rubra
Suendermannii (kleine variant, donkerroze)
Alba (Witte bloemen)
Armeria pangens (groot 50 cm, grote roze bloemen, grasachtig blad, lang)

Foto’s:

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *