Andoorn, Elegant kruidje

In dit artikel over de Andoor info over de grondsoort, bodem, standplaats, onderhoud en voeding en bemesting van dit prachtige kruid.  In de border en de rotstuinen heel mooi te combineren als bodembedekker met andere hoger groeiende vaste planten. De andoorn is familie van de Ezelsoor maar is niet dezelfde. De ezelsoor houd van zandgrond en een droge omgeving

Kenmerken van de Andoorn:
Grondsoort: normale grond, licht zandig
Grondsoort: Humusrijk maar kalkhoudend (kalk toevoegen)
Bodem: Zonnige, open plaatsen op vochthoudende, kalkhoudende grond
Standplaats: Voorkeur voor zon en zonnig, eventueel halfschaduw
Vocht: normaal, niet te nat.
Hoogte: 25 tot 75 cm.
Kleur: lila, roze, violet, paars, lichtroze
Vaste plant, borderplant
Bloeiperiode: Juli tot augustus
winterhardheid: goed

andoorn -stachys (1)

Andoorn of Stachys is een geslacht van ongeveer 300 soorten eenjarige en overblijvende, kruidachtige en struikachtige planten uit de lipbloemenfamilie (Lamiaceae). Het geslacht is verspreid over Europa, Azië, Afrika, Australazië en Noord-Amerika.

De andoorn is familie van de Ezelsoor maar is niet dezelfde. De ezelsoor houd van zandgrond en een droge omgeving. De Ezelsoor is bovendien vrijwel grijs en haalt veel vocht uit de lucht (dauw) Ezelsoor en andoorn behoren wel beiden tot de familie van de lipbloemigen (Labiatae).

De Andoorn Stachys grandiflora heeft een lange bloeiperiode en is een uitstekende borderplant.  De lange vaste plant met behaarde steel en bladeren kan tot 75 cm hoog worden. De bladeren zijn grof gekarteld en hebben een lange steel. De lila / lilaroze lipbloemen staan dicht bij elkaar in kransen. In de border en de rotstuinen heel mooi te combineren als bodembedekker met andere hoger groeiende vaste planten.

Zaaien:
September-februari in pot of zaaibak in een onbeschermde koude bak. Uitplanten op 20 cm
Ter plekke zaaien vanaf augustus.

Vermeerderen:
Als de pol erg groot word kun je hem scheuren.

Bemesting
De Andoorn houd van voedselrijke grond maar bijmesten is niet nodig.

Onderhoud:
Kies een standplaats uit zodanig dat het loof goed en snel kan opdrogen, anders gaat het makkelijk schimmelen. Verwijder schimmelend blad direct.

Taxonomische indeling:
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen
Clade: ‘nieuwe’ Tweezaadlobbigen
Clade: Lamiiden
Orde: Lamiales
Familie: Lamiaceae (Lipbloemenfamilie)
Geslacht: Stachys of Andoorn

Gebruik nooit gif in uw tuin. Gebruik biologische / natuurlijke bestrijdingsmiddelen en andere insecten zoals lieveheersbeestjes en aaltjes tegen slakken. Dus geen spullen van HG, Bayer en andere chemische bedrijven.

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *