Belangrijk: Lees eerst deze tips voor AH moestuintjes voor je gaat beginnen (klik).
De AH moestuintjes, leuk om te doen en wie weet eet je er een keer gratis van. In het kader van de eetbare tuin ga ik proberen om de verschillende kruiden en groentes verspreid door de tuin tot wasdom te laten komen. Nu staan de AH moestuintjes dus onder een plastic dakje voor te bakken in de vensterbank. Ze kijken uit op de tuin, weten ze alvast waar ze naar toe gaan verhuizen als ze zindelijk zijn.
AH moestuintjes
De AH moestuintjes in vol ornaat. Ik heb ze allemaal netjes volgens de gebruiksaanwijzing in de potjes gedaan en nu is het wachten op de groei van het jonge spul.
Het Proces
Eigenlijk heb ik zo mijn bedenkingen bij dit systeem. Ik heb er vorig jaar ook een aantal in de kamer gezet en binnen de kortste keren groeien ze de pan uit. Slappe lange hap die je niet meer kunt verpotten.
Dat ging dus mis. En daarom vraag ik me af of er niet meer kinderen gedemotiveerd worden in plaats van gemotiveerd. Het mislukt makkelijk en als ik het zo bekijk levert het bovendien maar weinig groente op.
En de leukste dingen zoals meloen en paprika zijn ook meteen de moeilijkste, dus word dat succes of teleurstelling? Wat ik dus ga proberen is of het mij lukt om met mijn praktische kennis van tuinieren en toegang tot materiaal en grond groente te produceren die eetbaar is.

Nu ga ik ze dus meteen verpotten vlak nadat ze zijn opgekomen en ze vervolgens in mijn buitenkasje zetten. En sommige zaden zoals diverse soorten sla en de radijsjes zet ik meteen in de grond.
Wel in een bak want ik wil ook proberen om de boel aan de praat te krijgen zonder van de tuin gebruik te maken. Ik ga de boontjes dus in potten kweken, de kruiden in de bakken en ga zo maar door.
Maar om het kader van de eetbare tuin gaat er ook en één en ander in de tuin, gewoon tussen de planten. Dit omdat ik wil kijken of het lukt om tussen de gewone planten door toch een maaltje bonen te kweken. Dat word dus een krop andijvie tussen de struiken en lente-uitjes langs de vijver.
Deze foto’s zijn gemaakt op de dag dat ik ze gezaaid heb, 28 maart 2016. Als ik dit artikel schrijf is het 2 april en er is nog niks opgekomen. Alles is mooi vochtig, de temperatuur is ideaal en ze staan niet in de volle zon. Ik hoop binnen een week de tweede aflevering van dit verhaal te kunen publiceren.
Wat ik gezaaid heb in deze bak:
Broccoli, courgette, lente-uitjes, peterselie, doperwten, thijm, dille, komkommer, wortelen, augurken, sperciebonen, aubergine en Meloen. Buiten in de bak gaat dan nog 3 soorten sla, radijsjes en een krop andijvie.
Geef een reactie