AH Moestuintjes verpotten

Je moet de AH Moestuintjes verpotten zodra de plantjes groot genoeg zijn. Dit betekent dat je de ah moestuintjes gaat verpotten zodra er naast de kiemblaadjes echte blaadjes ontstaan. Je kunt dit het mooiste zien bij de sperciebonen en de Brocoli. Zodra je de echte blaadjes ziet en het stengeltjes is stevig genoeg is het tijd om de ah moestuintjes te verpotten.

AH Moestuintjes verpotten

Hier kun je zien dat sommige plantjes nog alleen maar 2 kleine blaadjes hebben. Andere, zoals de courgette in de voorgrond, hebben naast hun kiemblaadjes ook nog een echte bladeren.

Om de plantjes uit de bakjes te halen haal je het bakje uit elkaar. Je pelt het eerst af waarbij je oppast voor wortels die door het bakje heensteken. Je kunt stukken van het bakje gewoon meeplanten, het is organische materiaal en is geen probleem voor het verder groeien van de plantjes.

De doperwten doen het uitstekend en gaan al snel de hoogte in. Ik haal ze voorzichting van elkaar en zet ze afzonderlijk in een groter potje om verder te groeien. Ik neem potjes met een doorsnede van minstens 12 centimeter en vul ze met een mengsel van moestuingrond, wat potgrond en zand. Ik gebruik scherp zand of brekerzand, dus een vrij groffe korrel. Dit geeft lucht, zorgt voor een goede doorlaatbaarheid en je kunt de plantjes makkelijk planten.

April 2016 is koud en guur dus ik zet de eerste batch met potjes nog even in een kweekbak met plastic deksel. Als het mooi weer is haal ik de deksel er af. Tijdens koude nachten zet ik de bakken omhoog, weg van de grond en tegen het huis aan. Op die manier voorkom je vorstschade. Ondanks het dramatische voorjaar gaan er geen plantjes dood door de vorst.

Tijdens de hagelbuien rond koningsdag 2016 is er wel schade. Een enorme windstoot vlak voor een hagelbui gooit 2 bakken door de lucht en ééntje komt op zijn kop terecht. Alle bakjes en potjes vallen er uit en liggen op hun kop tussen de planten. Ik ben gelukkig thuis en kan meteen reageren. Ik laat de hagelbui voorbij gaan en weet alles te redden. Sommige kleien plantjes zijn een beetje geplet maar er is niks echt helemaal kapot. Zelfs de grote pot met 3 sla-plantjes er in ligt op zijn kop maar het zijn taaie rakkers, die plantjes van de kropsla. Ze overleven het allemaal.

Terwijl ik bezig was met de AH moestuintjes verpotten kwam ik nog een mooie plastic plantenbak tegen. 60cm lang en 17 cm breed. Daar heb ik 2 kropsla en brocoli ingezet. Nu nog meer dan ik wil overhouden, 4 kropsla en 4 brocoli. Uiteindelijk moeten dat 2 kroppen sla op de uiteinden en 3 brocoli in het midden worden.

In een vierkante bak heb ik courgette en Augurk gezet. Toen ik er achter kwam hoe groot courgette word heb ik deze er uit gehaald. Ik heb nog 1 courgetteplant over en die ga ik in een aparte pot aan de achterzijde van de tuin plaatsen tegen de zijschutting. Kan hij een beetje omhoog ook. Hetzelfde geld voor de komkommer.

Ten slotte heb ik nog radijs en spinazie in een pot met een doorsnede van 20cm gezaaid. De spinazie geeft natuurlijk nooit een portie maar kan wel in de sla gebruikt worden of als groen accent in de pasta of door bijvoorbeeld een bonenschoteltje. Verder heb ik ook nog rucola gezaaid in kleine turfpotjes die later in bakken uitgeplant gaat worden.

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *