AH Moestuintjes 5

AH moestuintjes 5 gaat over de voortgang van dit project nadat ik ongeveer een maand bezig ben. Het eerste deel van AH moestuintjes gaat 2 april de lucht in, dezelfde dag dat ik ben begonnen met het zaaien. AH moestuintjes 5 is meer een inventarisatie. Een belangrijke reden om dit project uit te gaan voeren is om te kijken of het nou echt leuk is voor kinderen. Ik probeer het uit te voeren met het materiaal dat ik krijg, wat aarde en oude potjes die in de schuur staan. Als ik zeker weet dat dit niet gaat lukken, bijvoorbeeld een courgette in een kleine pot, dan pak ik het anders aan. AH moestuintjes 5 is een beoordeling van die taktiek.

AH Moestuintjes 5

Echt goed gaat het dus niet. Veel groente heeft flink de ruimte nodig, zoals bijvoorbeeld de meloen. Bovendien is die dood gegaan maar dat kan aan de kou liggen. Prei, wortelen en zomeruitjes zijn niet opgekomen. De rucola is matig opgekomen. Kropsla, Spinazie, broccoli, radijs, peterselie, selderie, thijm, augurken, doperwten, sperciebonen, courgette, komkommer en dille zijn goed opgekomen en uitgeplant.
Veel van deze soorten hebben echter flink de ruimte nodig of specifieke zorg en grond om in te groeien. Wie dus met de AH moestuintjes zijn koters aan het werk zet met een paar potjes en een zakje potgrond gaat bedrogen uitkomen. Leg de zakdoekjes maar klaar want de Moestuiniertjes in de dop gaan leren hoe dode plantjes er uitzien.

De vraag is of het falen van minstens 4 soorten en het achterblijven van de andere soorten heeft met het koude weer in april 2016. Terwijl ik AH moestuintjes 5 op het web zet is het 1 mei en heb ik net de eerste lekkere dag van april achter de rug. Dat wil zeggen dat de temperatuur aangenaam is. Ik heb eindelijk in mijn Tshirt in de tuin gelopen zonder een windscherm en terrasverwarming.
Dit heeft zeker gevolg voor het achterblijven van de groei (zeker de tijm, de augurken, de meloen en wellicht de Rucola) maar of dat de oorzaak is van het afsterven van de meloen weet ik niet. De groente die niet is opgekomen staat in een kweekbakje binnen dus dat dat is zeker niet het gevolg van de kou.

Per saldo valt het me mee hoeveel er op komt. Maar wie niet snel genoeg de sprieterige plantjes uitplant en naar buiten zet heeft geen enkele kans om iets te laten groeien. Goed voorbereiden dus en er niet aan beginnen als er geen buiten is. En wie alleen een balkon heeft en het met potten en bakken moet doen doet er verstandig aan sommige soorten (zoals de meloen) niet uit te planten.

De moestuin cult

Toen ik deze week een rondje tuincentra maakte viel het me op dat er een hele cult rondom de moestuintjes is ontstaan. Mooiste voorbeeld zijn de moestuinbakken. Dit zijn vierkante bakken, soms zonder bodem maar met een onderkant van worteldoek. Ze zijn in vakken verdeeld zodat je alles netjes kan onderverdelen. Hornbach spant de kroon met een exemplaar van 10 euro. Maar je betaald zo maar 50 euro voor bakken van sjieke zaken of ondernemers die slim op de vraag inspelen. Sommige op pootjes en zo lomp als een zeecontainer en vaak onhandig en ruimte vretend.

Ik raad dit soort oplossingen in alle toonaarden af. De moestuinbakken kun je simpel vervangen door plastic potten. Neemt minder plaats in en ze zijn handiger te plaatsen en te onderhouden. De muurrekjes kun je vervangen door hangmanden, muurpotten en plantenbakken. Ik heb plantenbakken gekocht bij tuincentrum Aalsmeer voor 1.70 euro. Maar met een beetje zoeken kun je nette bakken kopen voor 4 a 5 euro. De beugels kosten 2.25 per set en ik heb er nog 10 euro hout bij gekocht om de boel netjes tegen de schutting aan te zetten.

Kortom, met een beetje creativiteit en elbowgrease kom je aanzienlijk verder dan met al die dure oplossingen. Alleen kweekbakken met een plastic deksel of een andere vorm van bescherming voor je zaaigoed is een investering die de moeite waar is. Ook hier was Hornbach de goedkoopste met 6 euro per bak inclusief plastic deksel.

Hierboven een moestuinbak (van 10 tot 60 euro) en het muurrekje voor hangbakjes. Dit kan allemaal vrijwel gratis. De bak kan worden vervangen door losse potten en het rekje door hangpotten, bakken aan de muur of gewoon een oud trappetje. Wie het als decoratie mooi vind hou ik niet tegen maar dan zijn er nog wel leukere en mooiere oplossingen, bijvoorbeeld van hout of gewoon een mooi rek van gelakt staal.

Met een beetje creativiteit en een bezoekje aan een kringlooopwinkel kom je verder dan deze dure oplossingen. Hieronder een mooi voorbeeld van creativiteit. Een lid van tuinvereniging Seghwaert gebruikt een oude pallet.

En wie toch op deze wijze aan het werk wil gaan doet er goed aan de website van de Makkelijke Moestuin te bezoeken. Die pakken het op een leuke manier aan met een goede kans op resultaat.

Wel een advies aan mensen die niet meer zo soepeltjes in de gewrichten zijn: voor die groep zijn verhoogde bakken of kweektafels een uitstekende oplossing om toch deze hobby te kunnen uitoefenen. Dus toch een lompe bak op pootjes maar wel met een goede reden.

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door