April 2016 is een koude maand en dat is te zien aan de progressie van de fase AH moestuintjes 2. AH moestuintjes fase 2 is traag, de groei gaat langzaam en de pantjes blijven achter. Verder zijn mijn tomatenplanten mislukt. Ze zijn donkergroen tot zelfs blauw aan toe en ze groeien niet. Het blad van de planten heeft de consistentie van savooiekool in plaats van tomatenloof. Ze zijn bovendien uitgedroogd. Ik ben er zeker van dat ze dood zijn. Ik laat ze nog wel staan om te kijken of ze nog herstellen maar ik heb weinig hoop.
ah moestuintjes 2
De AH moestuintjes 2 gaan gelukkig niet dood maar groeien doen ze ook niet echt. Behalve de boerenkool en merkwaardig genoeg mijn aardbeien, die doen het wel goed. Maar die zijn niet van de moestuintjes.
AH moestuintjes Fase 2: radijsjes rechtstreeks in de pot gezaaid. Kiemen binnenshuis en daarna naar buiten toe.
ah moestuintjes 2 : Zaaien in de koude grond (in potten)
Tijdens het abominabele weekend van 24 april werd het niet alleen heel erg koud (de genadeklap voor de tomaten) maar een windvlaag voorafgaande aan een verschrikkelijke hagelbui blies de kweekbakken van hun sokken. Eéntje kwam op zijn kop tussen de bollen terecht. Jammer genoeg stonden hier ook veel plantjes van de AH moestuintjes fase 2 in en die waren nogal fragiel.
Gelukkig is er vooralsnog niets helemaal kapot. Wel zijn een aantal naamkaartjes uit de potjes verdwenen. Sommige kon ik terugplaatsen maar van 3 potjes word het een verrassing wat er gaat opkomen.
AH moestuintjes fase 2 betekent ook dat ik een aantal plantjes rechtstreeks in de grond (pot) heb gezet. Onder andere Rucola, spinazie en radijsjes. Die staan in potten op koperen ringen want sla en andere bladgroenten zijn spekkie naar het bekkie van de slakken. De ringen werken goed evenals de stickers met een laagje koper. Ik hoop op die manier mijn salade te kunnen verrijken met bladgroente uit eigen tuin en garneren met radijs. Verderop in de zomer moeten de tomaten de salade compleet maken.
Ook in potten en bakken staan kroppen sla. Ik hoop er 3 te kunnen oogsten. Tussen de kroppen sla staat ondertussen broccoli. In één bak van 80 cm hoop ik 2 kroppen sla en 3 struikjes broccoli te kunnen groeien.
Techniek:
Ik heb de zaadjes uit het papier gepulkt en ze los gezaaid met voldoende tussenruimte. Het is even knoeien, vooral de Rucola want die zaadjes zijn erg klein. De spinazie zaadjes en die van de radijs zijn groter en beter te verwijderen. ik kon de radijsjes er uit drukken en de spinazie was zo groot dat het geen moeite koste om ze los te maken uit het papier. Kijk verder op deze site over de zaai- en plantafstand van de afzonderlijke groentes.
Grondsoort om te zaaien:
Als ik ga zaaien maak ik een mengsel van potgrond, moestuingrond en compost en zand. Spinazie heeft wat zuurdere grond nodig dus daar zit nog wat turfmolm bij. Later gooi er nog wat beendermeel door
Plantjes die ik uitplant in turfpotjes of kleine potjes hebben een mengsel van zand (brekerzand of scherp zand) en fijne potgrond. Later gaan ze in een mengsel wat meer is toegespitst op de soort.