In dit artikel over de Agapanthus info over grondsoort, standplaats, bodem, zaaien, planten, plantvoorschriften, vermeerderen, onderhoud en voeding en bemesting van deze prachtige doorgaans blauwe bol.
Kenmerken van de Agapanthus:
Standplaats: zonnig
Grondsoort: vochthoudend / humusrijk / pH neutraal
Bodem: waterdoorlatend, enigszins zandig
– zware grond: grind of argexkorrels toevoegen
– zanderige grond: compost toevoegen .
– pot en bak: goede drainagelaag
Water: gemiddeld
Bloeitijd: juni – september
Bloemkleur: wit, blauw tot bijna zwart
Bloemhoogte: 10-150 cm
Bladhoogte: 10-45 cm
De officiele naam van dit bolgewas, de Afrikaanste Lelie of Agapanthus, is afgeleid van het Griekse agapè, dat letterlijk liefde betekent, en anthos,dat voor bloem staat. De Afrikaanse lelie is op dit moment een zeer populaire plant. En wie bezwijkt er nou niet voor een plant die bloemen van de liefde voortbrengt?

Herkomst: Oorspronkelijk uit Zuid-Afrika
Bladkleur: licht tot donkergroen
Toepassing: kuip/pot of border, doet het erg goed in een pot
Bemesting: 2 á 3 maal per jaar
Temperatuur: tot -5°C
Overwinteren: Binnen of goed beschermd
Snoeien: niet nodig
Verpotten: Na de bloei, eind september – begin oktober, niet elk jaar
Bijzonderheden: Geschikt als snijbloem
Algemeen:
Voor de groei is voedzame, goed ontwaterende grond nodig. Tevens verlangen de planten veel zon (zeven uur per dag).

Tijdens de groei hebben ze veel water nodig. In een krappe pot gedijen ze het best.
Bloemen zijn er in wit en blauw. De plant is niet winterhard en dat betekent dat de liefde slechts van korte duur is, maximaal een jaar.
Toch is het goed mogelijk deze lelie over te houden. Ze hebben dan een dikke beschermlaag nodig van stro of ander warmteabsorberend materiaal. Er mag ’s winters niet te veel water worden gegeven.
Onderhoud:
Bij het planten of verplanten in pot of bak een wat zwaardere grondsoort gebruiken en de potten of bakken van een hoede grind- of drainagelaag voorzien. Dan staat hij ook meteen een beetje stevig.
Verpot de plant niet elk jaar. Zet hem in een voldoende grote en stevige pot. Hou er rekening mee dat de stevige wortels en rhizomen zich zodanig vastklampen aan je pot dat je na enkele jaren de pot niet meer los kan krijgen.
Vergeet het fabeltje dat Agapanthus het beter zou doen in een te kleine pot, dit is larie. Geef de Agapanthus voldoende mest.
Gebruik bij voorkeur een meststof met laag stikstofgehalte en voldoende fosfor en kalium . Geef de mest in de vroege lente, na het verwijderen van de winterbescherming en eind augustus op het einde van de bloeiperiode ( dan wel in iets kleinere dosis geven) . Deze toegift op het einde van de zomer stimuleert de ontwikkeling van bloemknoppen voor volgend seizoen.
Nederlandse namen: Liefdesbloem, Afrikaanse lelie Engelse namen: Lily of the Nile, African lily
Taxonomische indeling:
Plantae (Planten)
Embryophyta (Landplanten)
Spermatopsida (Zaadplanten)
Bedektzadigen
Eenzaadlobbigen
Asparagales
Agapanthaceae
Geslacht: Agapanthus
Gebruik nooit gif in uw tuin. Neem biologische bestrijdingsmiddelen van Ecostyle of andere ecologische merken. Gebruik nooit spullen van Bayer of HG. Dit is allemaal vergif en dat is één van de oorzaken van de terugloop van het aantal insecten.
Geef een reactie