In dit artikel over de Acer of Japanse Esdoorn informatie over de grondsoort, bodem, standplaats, bemesting, onderhoud en snoeien van de Acer palmatum. De Acer palmatum is een prachtig kleurelement in de tuin. Zowel de rode als de groene varianten hebben sprekende kleuren die bovendien gedurende het jaar veranderen en de nodige dynamiek aan uw tuin verschaffen.
Kenmerken van de Acer of Japanse Esdoorn
Bodem: vochthoudende doorlatende bodem, rijk aan humus en licht zuur (ph 6-8)
Zon en licht: gefilterd licht, de kleinere soorten staan graag in de schaduw van grotere bomen.
Felle zon: in de volle zon kan bladverkleuring optreden.
Winterhard: goed tot prima, kan tot -20. Echter, vlak net het uitlopen van de bladeren zijn ze vatbaar voor vorst.
Standplaats: beschut, niet in de volle zon. De bladeren kunnen beschadigen van harde wind. Feitelijk is het een struik voor halfschaduw.
Planten: van Maart tot Oktober
Bemesting: jaarlijks wat gedroogde koemest rond de stam. Geen compost.
Snoeien:
De plant bij voorkeur niet snoeien, maar zeker niet tussen januari en juli. De acer is een soort die gaat bloeden, dus veel vocht verliest. Hierdoor kunnen de planten sterven. Vormsnoei is uiteraard geen probleem. Snoei dan alleen de takken weg die echte problemen veroorzaken. Probeer altijd een klein takje om te kijken of de plant erg gaat bloeden. Hou er rekening mee dat de groei, doe sowieso langzaam is, word vertraagd door snoeien. Dit is overigens mij eigen ervaring.
Standplaats:
De Acer palmatum kun je het beste in humeuze en vochthoudende grond zetten. Hij houd van een beetje beschutting en halfschaduw. Zet je hem in de volle zon (zoals ik dat helaas heb gedaan) dan verkleuren de bladeren in de loop vande zomer naar donkerdere tinten. Ik heb er trouwens geen probleem mee, het is een extra tint in het palet. Verder moet de grond waterdoorlatend zijn.
Planten en plantvoorschriften:
De acer plant je bij voorkeur in de vroege zomer. De Acer houd van een lichte, luchtige grond. Verharde zandgronden en kleigronden moet je dus verbeteren (geschikt maken is een betere term) om de Acer goed te laten gedijen. Je kunt je grond geschikt maken met tuinturf, bemeste tuinaarde van goede kwaliteit en bij vette klei met scherp zand. Met compost moet je oppassen, vooral als de samenstelling niet bekend is.
Het plantgat moet twee keer zo groot zijn als de wortelknol. De grond moet los en luchtig zijn en in het eerste jaar moet je geen mest toevoegen. In het voorjaar van het tweede jaar kun je wat gedroogde koemestkorrels rond de stam strooien. Een beetje kalk in de grond mag, maar niet te veel. Volgens de experts mag de zuurgraad niet boven de 5.5 uitkomen. Is de Ph te hoog dan kun je wat tuinturf toevoegen.
Vorm en Kleur:
De Japanse Esdoorn of Acer Palmatum is een struik/boom met bladeren die een dichte buitenlaag vormen. De hoofdkleur is van Oranje naar rood en donkergroen tot grasgroen. De rode kleur kan fel zijn, de groene kleur heeft vrijwel altijd rode accenten. De bladeren kleuren in de herfst felrood en zijn dan bijzonder decoratief. De bladeren van de plant kunnen in de felle zon verkleuren.
Kleur en groei:
De Japanse esdoorns zijn langzame groeiers. Het zijn veelal struiken of kleine bomen waarvan sommige met meerdere stammen. De grootste kan tussen de 8 en 10 meter hoog worden.
Van de lagere struiken kunnen de takken soms in lagen groeien waardoor de plant een prachtige gelaagde structuur kan vormen. Waar nodig kan enige hulp en steun om in vorm te komen helpen (bijvoorbeeld opbinden en steunen met stokken) maar snoeien is gecontraindiceerd. Ik heb zelf ervaren dat de groei een jaar volledig tot stilstand kwam door de nodige vormsnoei. Het volgende jaar had de struik wederom dezelfde vorm.
Naast het gebladerte zijn de takken en de schors ook vaak het aanzien waard. De schors en takken van de boom zijn grijs tot grijsbruin en glad. De takken kunnen mooie kronkelende vormen aannemen.
Taxonomische indeling:
Plantae (Planten)
Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen
Clade: ‘nieuwe’ Tweezaadlobbigen
Clade: Malviden
Orde: Sapindales
Familie: Sapindaceae (Zeepboomfamilie)
Geslacht: Acer (Esdoorn)
Getoonde Soort: Acer palmatum Atropurpureum
Geef een reactie