Acanthus of Hongaarse berenklauw

De Acanthus komt oorspronkelijk uit het Middellandse-Zeegebied en Portugal. Het is een prachtige maar vooral ook grote borderplant. Vooral de soorten in de lage landen zijn erg groot maar er zijn ook wat minder grote varianten.

Kenmerken:
Vaste plant
Standplaats: Zonnig
Bloeiperiode: mei – augustus
Hoogte: 80 cm – 180 cm
Grondsoort: Goede tuingrond, voldoende voeding, kalk.
Bodem: vochthoudend, niet nat,
Kleur: van paars en rood tot roze / wit.
Plant is rozetvormend waaruit de bloem ontspringt.

thumbs acanthus

Algemene informatie en herkomst:

In mijn tuin staat er nu eentje die op een kalkarm stukje grond staat. Die is aanzienlijk kleiner en dat geld dan ook voor de bloem. Het geheel is nog geen 30 cm hoog. De bladeren zijn groot en stekelig en komen direct vanaf de grond. De bladkrans kan behoorlijk groot worden, kijk maar naar de foto’s. Je moet dus wel een beetje tuin hebben om de plant met de grote bloeiaren tot zijn volle recht te laten komen.

Het leuke van de Acanthus is dat als je die naam intikt in Wikipedia je onder andere bij een randmotief uit de bouw uitkomt. Dat motief is afkomstig van de Grieken die het baseerden op het silhouet van het blad van de Acanthus.

De fraaie bloemen zijn 25 tot soms wel 2 meter hoge stengels. De bloem is een lange bloeier die te vergelijken is met de digitalis of vingerhoedskruid. De acanthus kan echter nog een slagje hoger worden.

acanthus motief

Niet alleen de bloemen zijn mooi, ook de vruchten die daarna aan de stengel komen zijn bijzonder decoratief.

acanthus (5)

Onderhoud:
De plant houd van vocht, zeker in de zomer tijdens het groei en bloeiseizoen. In de winter is al te veel vocht niet goed voor de kluit. Zorg dus voor goed doorlatende grond met voldoende voeding en wat extra kalk in het voorjaar. Verwijder dood blad en oude bloemen aan het einde van het seizoen of in het begin van het voorjaar. Geef de plant nooit te veel mest want dat kan de bloei negatief beïnvloeden.
Bescherm jonge en nieuw aangeplante exemplaren tegen al te strenge koude. Dus in de winter toedekken met bladmulch, houtsnippers of dennentakken. Bij echt strenge vorst ook toedekken met stro

Vermeerderen:
De acanthus kan op meerdere manieren worden vermeerdert. Je kunt hem in het voorjaar zaaien, op de plek of in potten of bakken. In het najaar kan de kluit gescheurd worden en je kunt dan ook meteen wortelstekken nemen. Vooral die laatste techniek is voor gevorderden.
Acanthus is ook een Goede kuipplant

Er zijn globaal 4 soorten:
Acanthus spinosa (wit-roze) 150-180 cm hoog
Acanthus balcanicus (purper-roze)  120 cm hoog
Acanthus hungaricus (wit-roze bloeit) 80 tot 120 cm
Acanthus mollis (purper-rood)  100 – 130cm

taxonomische indeling:
Rijk: Plantae
Stam:  Embryophyta
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen
Clade: ‘nieuwe’ Tweezaadlobbigen
Clade: Lamiiden
Orde:  Lamiales
Familie: Acanthaceae
Soort: Acanthus
Getoonde soort: Acanthus Hungaricus

acanthus (8)

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *