In dit artikel over de Abelia Grandiflora informatie over winterhardheid, vorst, bodem en grondsoort en onderhoud en snoeien. De abelia Grandiflora komt oorspronkelijk uit China en Japan maar is ook in midden Amerika te vinden. Er zijn tussen de 24 en de 30 soorten van, met vele hybriden en cultivars.
Kenmerken:
Standplaats: volle zon / lichte schaduw / Beschut
Grondsoort : Alle voedzame, goed doorlatende grond, niet te vochtig
Bodem: neutraal, kalkarm tot lichtzuur
Hoogte: afhankelijk van de soort tot 2 meter hoog
Groenblijvend op de juiste plek, kan ook mooie herfstkleuren krijgen
Winterhard: Matig vorstgevoelig (oppassen dus)
Bloeiperiode : van juni to oktober, meestal juni-september
Abelia grandiflora is een middelgrote wintergroene breed uitgroeiende struik/heester met lichtroze tot witte bloemen. Hij komt uit de kamperfoelie familie. Hij heeft glanzend groen blad en heeft fraaie oranje tot rode herfstkleuren. Het is een bijen en insectenvriendelijke struik.

Het is een uitbundige bloeier die vanaf juni de eerste bloemen laat zien. Vanaf dat moment tot aan de herfst is Abelia grandiflora een enthousiaste bloeier met pluimen van lichtroze bloemen aan het eind van de takken.
Geef een abelia bij voorkeur een plek tegen een warme muur, uit de noordoostenwind. Vooral bladhoudende soorten hebben zo’n luwe plek nodig om de winter door te kunnen komen
Plantvoorschriften:
Maak een ruim plantgat en doe een laagje potgrond op de boden. Die is doorgaans pH neutraal en heeft wat extra voeding. Maak het gat vochtig maar maak er geen waterballet van.
Snoeien:
Bijsnoeien doe je in principe na de bloei. Haal lelijke takken weg of pas vormsnoei terug. Je kunt de plant in principe helemaal terug snoeien. Dit doe je in het voorjaar als de vorst helemaal is verdwenen. Je kunt hem helemaal tot aan de grond terug zetten.
Dit is een plant die je in een kuip makkelijk klein kunt houden door vormsnoei. Dan kun je hem ook makkelijker op een beschutte plek zetten tijdens vorstperiode.
Drastische snoei.
Als de struik te groot geworden is, kan hij drastisch teruggesnoeid worden. Snoei alle takken in het voorjaar, nadat het gevaar voor de vorst geweken is, tot ongeveer 20 cm boven de grond terug.

Winterhardheid:
Abelia Grandiflora is niet helemaal winterhard en moet beschermd worden tegen erge strenge vorst. Zet de struik in principe op een beschutte standplaats om hem te beschermen tegen gure koude wind.
Komt er een echt strenge vorstperiode aan bescherm hem dan met een plantenhoes of winte-rafdekhoes. Na ernstige vorstschade verdiend het aanbeveling een poging te doen hem helemaal terug te snoeien in de hoop dat hij nog opkomt. Dit is echter geen zekerheid.

Geef een reactie