Abbesijnse Gladiool Acidanthera

In dit artikel informatie over de Abbesijnse Gladiool of Acidanthara zoals standplaats, grondsoort, bodem, onderhoud en vermeerderen. Deze prachtige bloem stelt veel eisen maar het is de moeite waard.

Deze prachtige plant is een juweel in de tuin. De abbesijnse gladiool of Acidanthera is een bolgewas dat geplant kan worden vanaf april op 5 tot 10 cm van elkaar. Het is dus een zomerbolgewas en ze zijn matig winterhard. Dus in het najaar opgraven, blad verwijderen en laten drogen.

Abbesijnse Gladiool of Acidanthera Callianthus

Kenmerken
Grondsoort: humusrijke, voedzame en goed gedraineerde grond.
Bodem: Kalkhoudende, zandige bodem
Standplaats: Beschutte en zonnige plaats
Winterhard: matig
Bloemkleur: wit
Bloeiperiode: Juli – Oktober
Hoogte: 60-90 cm
Plantdiepte: 10 cm
Plantafstand: 15 cm
boltype: knol
Lichtomstandigheden: zonnige plekken is belangrijk.
Toepassingen: borders en bakken.
Oorsprong: Abessinie/ Ethiopië

Algemene informatie:
De abbesijnse gladiool heeft zwaardvormde bladeren van 60 cm lang en produceert ongeveer 10 bloemen in de late zomer of herfst. De bloem heeft een ster cq zwaardvormige bladeren met in het midden een paarse vlek. De bloem ruikt lekker.

De basis van de 6 bloembladeren is paars, en vorm een donker ‘hart’. Acidanthera komt van origine uit de Oost Afrikaanse bergen, op ongeveer 1200-2500 meter hoog. Het voordeel van de Acidanthera is dat hij na de andere zomerbloeiende bloembollen bloeit.

Abbesijnse gladiool
Abbesijnse gladiool

Planten:
Ten eerste geen mest toevoegen bij het planten. Bollen bloeien dan soms niet. Wel kun je het jaar van tevoren de border voorbereiden door er compost of gewone tuinmest doorheen te werken.

Zomerbollen plant je tweemaal zo diep als de bol hoog is. De Abessijnse gladiool moet dus ongeveer 10 centimeter diep geplant worden. Grote knollen kun je wat dieper planten vanwege de steun die de stengels in de grond nodig hebben.

Als onderlinge afstand kun je 10cm aanhouden. Plant deze bollen bij voorkeur steeds op andere plaatsen in de border.

Zorg voor voldoende drainage of goed waterdoorlatende grond. Zet ze op een beschutte en warme en zonnige plaats. Geef ze water bij droogte maar geen extra mest gedurende het seizoen.


Onderhoud:

Er valt niet te veel te onderhouden aan abbesijnse gladiool. Wel kun je de bloemen ondersteunen als ze erg hoog worden en geen andere hoge begroeiing om zich heen hebben.

Overhouden en vermeerderen:
Haal de knollen met een riek voorzichtig uit de grond om ze niet te beschadigen. Doe dit als het blad geel begint te worden. Je hoeft ze niet perse schoon te maken maar laat ze drogen nadat je tot 10cm het blad hebt weggesneden.

Snij de bladstengel dus op 10cm boven de grond af ergens in in oktober. Laat ze drogen op een luchtige en droge plaats. Leg ze weg in een kistje met droge turf, vorstvrij en bij een temperatuur rond de 10 graden.

De knollen kunnen groen worden als ze te licht bewaard worden maar dat is niet erg. Als je de bollen in het donker bewaard, blijven ze gewoon wit.

Op de oude knol groeien één of twee nieuwe knollen of kraaltjes die voor het voortbestaan zorgen. In april moet je de kleine bolletjes of kraaltjes verwijderen van de moederbol. Die kun je in mei uitplanten en met het nodige geduld kun je na 2 tot 4 jaar weer bloeiende bollen hebben.

Combinaties:
Veel vaste planten zijn bijzonder geschikt om met de Acidanthera te combineren. Planten die het waard zijn hierbij genoemd te worden zijn Aster Demosus Hybrids, Aster novii-belgii en Aster amellus.

Andere geschikte planten zijn de laatbloeiende blauwe Aconitum soorten en cultivars, Salvia nemorosa, Acnethus mollis en de blauwe Tradescanta cultivars. Acidantheras worden soms in potten geplant.

In deze samenstelling, kunnen ze goed worden gecombineerd met blauwe Lobelias, Scaevola aemula en de grijsbladige Helichrysum petiolare.

Taxanomische indeling:
Rijk: Plantae (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen
Clade: Eenzaadlobbigen
Orde: Asparagales
Familie: Iridaceae (Lissenfamilie

Geslacht Gladiolus
Getoonde soort: Gladiolus Callianthus

Artikeltje in het engels

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.


Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *