Aardbeien kweken in een pot of potten

Aardbeien kweken in een pot of meerdere potten is uitstekend te doen. In dit artikel informatie over de grondsoort, bodem eigenschappen, vocht en water geven, licht en zon, voeding en bemesting en natuurlijk de periode waarin de aardbeien bloeien en vruchten geven.

Ga je aardbeien kweken in potten hou dan wel rekening met stelende vogels en rauzende slakken. Het is een plant die veel interesse heeft van ongedierte. Dat is weinig verbazingwekkend want aardbeien zijn natuurlijk heerlijk en ook de mens lust er letterlijk wel pap van.

aardbeien kweken

Waar je die potten neerzet is wel belangrijk want dit soort vruchten hebben net als tomaten, bramen, frambozen en druiven veel zon nodig. Dan worden ze lekker zoet en mooi rood. Dan moet je dus ook regelmatig met de gieter rond om de grond van de aardbei vochtig te houden.

Aardbeien kweken om bakken

Dit jaar kweek ik aardbeien in Potten en bakken. In het kader van de eetbare tuin heb ik aardbeien in bakken aan de muur gehangen en op het terras gezet. Ik heb het simpel gehouden met eenvoudige beugels en dito bakken.

Ik heb aardbeienplantjes gekocht die het hele jaar aardbeien geven en ik heb in totaal 4 bakken met aardbeien en 6 potten. Onderstaand verhaal geldt uitsluitend voor Aardbeien kweken in potten of bakken. In de moestuin gelden andere regels met betrekking tot grond, voeding en voorbereiding.

Leuk voorbeeld is de bemesting. In de moestuin werk je echte mest door de grond. Dat ga je in de terraspot of balkonbak natuurlijk niet doen. Maar je kunt wel koemestkorrels gebruiken.

Kenmerken en eigenschappen

  • Grondsoort: potgrond, moestuinaarde, perliet en wat zand.
  • Bodem: Lichte, vochthoudende en humusrijke grond
  • Bemesting: Koemest, compost, aardbeienmest (Ecostyle)
  • Vocht: vochtig maar niet nat
  • Zorg voor voldoende drainage of doorlaatbaarheid van de grond
  • Zuurgraad: Niet te hoog is pH 5,5 op zandgrond en 6,5 op kleigrond
  • Bemesting: koemestkorrels, aardbeienmest van Ecostyle
aardbeien kweken
Ja, daar hangt er eentje …

Grondsoort voor bakken en potten:

Aardbeien kweken doe je op vrijwel elke soort grond maar ze hebben wel een voorkeur voor humusrijke en zuurstofrijke grond. Ik meng perliet door de grond om te zorgen voor een voldoende afwatering. Ik maak een mengsel van potgrond, moestuingrond en compost.

Daar gaat dan een deel perliet doorheen. Sommige vinden dat je geen perliet moet gebruiken maar vermiculiet. Perliet is volgens mij beter omdat de korrels een vochtafdrijvende werking hebben maar ook een beetje vocht vasthouden.

Aardbeien kweken in potten en bakken moet wel met voldoende vocht maar ze moeten ook weer niet nat staan. Geef wel regelmatig water als je perliet gebruikt, zeker als het warm is.

Soorten aarbeien:

Er zijn globaal 2 soorten aardbeien: éénmaal dragende rassen en doordragende rassen. Als er niks bij staat is zijn het doorgaans éénmaal dragende rassen. Voor aardbeien kweken in potten en bakken kies ik voor doordragende rassen. Dan kun je de hele zomer aardbeien plukken

Ik heb dit jaar wat duurdere planten gekocht en een partij wat goedkopere plantjes bij een kwekerij. De duurdere soorten (bij Peter Nijssen gehaald) deden het erg goed en bleven het hele jaar goed en gaven veel fruit.

aardbeien kweken
Aardbeien in de pot

De andere soorten deden het niet goed, gaven minder tot helemaal geen fruit en waren gevoelig voor ziekten en droogte. Ik kies eieren voor mijn geld en koop dit jaar weer goeie planten. Overigens heb ik er vrij veel over gehouden, dat ga ik vanaf het voorjaar eerst proberen.

Voeding en mest

Bij het aardbeien kweken in potten en bakken gebruik ik vooral compost en koemestkorrels. Die laatste kraak ik een beetje en werk ze door wat potgrond die ik vervolgens rondom de planten strooi. Ook had ik een doos specifieke aardbeienmest van Ecostyle gekocht. Ik maakte mengsels van die drie, maakte dat fijn en strooide het om de paar weken op de grond. Niet te veel natuurlijk. De planten waren mooi groot en droegen veel aardbeien.

Bedekken van de grond

De bodem rondom de aardbeienplanten kun je beter bedekken. Gebruik daarvoor stro, houtsnippers of worteldoek. Ik gebruik kleine en fijne en scherpe schors omdat ik dat voor meer doeleinden gebruik. Dit bedekken doe je om ervoor te zorgen dat de aardbeien niet verrotten als ze op de vochtige grond liggen.

Bovendien is de schors scherp waardoor slakken minder snel in je bakken terecht komen. Ik ben daar bijzonder content over. Dat is in ieder geval goed gelukt. In potten kun je ook grind of grit gebruiken, cacaodoppen en andere materiaal. Je hebt niet veel nodig wat het makkelijker en goedkoper maakt.

Overhouden

Ik heb de mooiste planten helemaal terug geknipt aan het einde van het seizoen en verpot. Toen heb ik ze enigszins beschut weggezet maar niet overdreven tegen de vorst en de sneeuw beschermd. Dat ging prima.

De planten zijn mooi gebleven en dit jaar kan ik meteen bij het begin van het seizoen mooie sterke planten neerzetten. Ze stonden wel in van die zwarte plastig potten die goed gedraineerd waren zodat ze niet kunnen verrotten of als een blok bevriezen.

Bescherming tegen vogels

Vogels zijn gek op aardbeien dus is het hard nodig de vruchten te beschermen tegen onze gevederde vrienden. Koop een netje bij je tuincentrum en span het rondom je bakken. Ik gebruik ook fijn kippengaas dat ik om de bakken heen buig.

Helaas heb ik dit jaar het karkas van een vogel gevonden in het net toen ik alles ging weghalen. Volgend jaar ga ik dus met gaas aan de gang en gebruik ik geen netten meer.


index

Mijn andere websites:
OutdoorIndex.nl
HetOudeGesticht.nl
Tekstschrijver4u.nl
Support Wiki | PixaBay.comGeplaatst

in

door