Aardbeien in bakken

Dit jaar kweek ik aardbeien in bakken. In het kader van de eetbare tuin heb ik aardbeien in bakken aan de muur gehangen. Ik heb het simpel gehouden met eenvoudige beugels en dito bakken. Ik heb aardbeienplantjes gekocht die het hele jaar aardbeien geven en ik heb in totaal 4 bakken met aardbeien. De bakken zijn opgehangen aan de muur van de tuin en aan de schutting.

Onderstaand verhaal geldt uitsluitend voor Aardbeien in bakken. In de moestuin gelden andere regels met betrekking tot grond, voeding en voorbereiding. Leuk voorbeeld is de bemesting. In de moestuin werk je echte mest door de grond. Dat ga je in de balkonbak natuurlijk niet doen. Maar je kunt wel koemestkorrels gebruiken. De kweek van aardbeien in bakken is een manier om de zomerkoninkjes op je bordje te krijgen zonder een moestuin. Het is leuk om te doen en de verse aardbeien zijn veel lekkerder dan de aardbeien die je koopt.

Grondsoort: potgrond, moestuinaarde, perliet en wat zand.
Bodem: Lichte, vochthoudende en humusrijke grond
Bemesting: Koemest, compost, aardbeienmest (Ecostyle)
Vocht: vochtig maar niet nat
Zorg voor voldoende drainage of doorlaatbaarheid van de grond
Zuurgraad: Niet te hoog is pH 5,5 op zandgrond en 6,5 op kleigrond
Bemesting: koemestkorrels, aardbeienmest van Ecostyle

Aardbeien in bakken

aardbeien in bakken (2)

Grondsoort voor bakken en potten:
Aardbeien doen het op vrijwel elke soort grond maar hebben wel een voorkeur voor humusrijke gen zuurstofrijke grond. Ik meng perliet door de grond om te zorgen voor een voldoende afwatering. Ik maak een mengsel van potgrond, moestuingrond en compost. Daar gaat dan een deel perliet doorheen. Sommige vinden dat je geen perliet moet gebruiken maar vermiculiet. Perliet is volgens mij beter omdat de korrels een vochtafdrijvende werking hebben maar ook een beetje vocht vasthouden. Aardbeien willen immers wel vocht hebben maar ze moeten ook weer niet nat staan. Geef wel regelmatig water als je perliet gebruikt, zeker als het warm is.

Voeding en mest:
Ik gebruik compost en koemestkorrels. Die laatste kraak ik een beetje en werk ze door wat potgrond die ik vervolgens rondom de planten strooi.

Bedekken van de grond:
De bodem rondom de aardbeienplanten kun je beter bedekken. Gebruik daarvoor stro, houtsnippers of worteldoek. Ik gebruik kleine schors omdat ik dat voor meer doeleinden gebruik. Dit bedekken doe je om ervoor te zorgen dat de aardbeien niet verrotten als ze op de vochtige grond liggen.

Bescherming tegen vogels:
Vogels zijn gek op aardbeien dus is het hard nodig de vruchten te beschermen tegen onze gevederde vrienden. Koop een netje bij je tuincentrum en span het rondom je bakken. Ik gebruik ook fijn kippengaas dat ik om de bakken heen buig.

Zo gezond zijn aardbeien

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *